Περιφερική αρτηριακή νόσος – Κρίσιμη ισχαιμία των άκρων
Τι είναι
Η κρίσιμη ισχαιμία των άκρων (critical limb-threatening ischaemia, CLTI) αποτελεί την σοβαρότερη μορφή της περιφερικής αρτηριακής νόσου.
Εδώ οι βλάβες στα αγγεία των άκρων είναι πολύ εκτεταμένες και προκαλούν σοβαρότατη ελάττωση της αιμάτωσης του άκρου. Χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς οδηγούν σε εκτεταμένη απώλεια ιστών και ενδεχομένως ακρωτηριασμό, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν το άλγος ηρεμίας (πόνος σε ηρεμία που ξυπνάει π.χ. τον ασθενή το βράδυ) και έλκη του δέρματος, ακόμα και νεκρώσεις ή γάγγραινα του ποδός.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν το πόνο μετά από βάδιση ελάχιστων βημάτων ή και άλγος ηρεμίας (πόνος σε ηρεμία που ξυπνάει π.χ. τον ασθενή το βράδυ) καθώς και έλκη του δέρματος, ακόμα και νεκρώσεις ή γάγγραινα του ποδός.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται μέσω απεικονιστικών μεθόδων, όπως υπερηχογράφημα, αξονική ή και μαγνητική τομογραφία.
Η άμεση χειρουργική θεραπεία με την μορφή ενδαγγειακής ή ανοιχτής επέμβασης ή και συνδυασμό αυτών έχει απόλυτη ένδειξη σε περιπτώσεις κρίσιμης ισχαιμίας.
Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία με την μορφή ενδαγγειακής ή ανοιχτής επέμβασης έχει απόλυτη ένδειξη σε περιπτώσεις κρίσιμης ισχαιμίας.
Ενδαγγειακή θεραπεία
Η ενδαγγειακή θεραπεία είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Διαφέρει ανά ασθενή, ανάλογα με την θέση του αγγείου και της έκταση της απόφραξης. Η ενδαγγειακή χειρουργική έχει σημειώσει σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, ώστε πλέον όλο και περισσότερες περιπτώσεις να μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτές τις μεθόδους. Η χρήση διαφόρων τεχνικών, όπως αγγειοπλαστική με μπαλονάκι, αθηρεκτομή και κόπτοντα μπαλονάκια (cutting balloon, scoring balloon) επιτρέπουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη και ασφαλέστερη διάνοιξη του αγγείου χωρίς να τραυματιστεί το εσωτερικό του τοιχώματος του αγγείου. Παρόλα αυτά, τέτοιοι μικροτραυματισμοί μπορεί να είναι συχνοί και στην περίπτωση αυτή ενδείκνυται η χρήση μεταλλικού νάρθηκα (stent) για την διατήρηση του αποτελέσματος του χειρουργείου. Ιδανικά, στόχος είναι η αποφυγή της χρήσης stent εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς η βατότητά τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και η επαναδιάνοιξή τους μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη. Επιπλεόν, συχνά χρησιμοποιούνται μπαλονάκια με επικάλυψη της ειδικής φαρμακευτικής ουσίας paclitaxel (drug-eluting balloon), η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη νέας αθηρωματικής πλάκας.
Ανοιχτή χειρουργική θεραπεία
Η ανοιχτή χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται σε ειδικές περιπτώσεις αποφράξεων, των οποίων η αντιμετώπιση με ενδαγγειακές μεθόδους δεν είναι εφικτή, καθώς και σε περιπτώσεις εξαιρετικά εκτεταμένων αποφράξεων ή αποτυχίας των ενδαγγειακών μεθόδων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ενδαρτερεκτομή και η τοποθέτηση παράκαμψης (bypass) με την χρήση συνθετικού μοσχεύματος ή και φλεβικού μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή. Ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις θεραπευτικές επιλογές και θα σας προτείνει την θεραπεία που ανταποκρίνεται καλύτερα στο καρδιαγγειακό σας προφίλ.